22-10-2020 12:28:47 Son Güncelleme: 13-11-2020 11:38:47

Prof. Dr. Yavuz Başterzi,”Uzman hekim olmayanlara asla dolgu ve botoks yaptırmayın!”

Oldukça basite aldığımız botoks ve dolgu işlemlerinin körlüğe hatta doku ölümüne bile yol açabilen yan etkileri var. Bu yan etkilerin nedeni sadece yanlış uygulamalar değil. Piyasadaki sahte dolgu ve botoks malzemeleri de komplikasyonların önemli nedenlerinden biri. Bu yüzden mutlaka işinin ehli uzman hekimler tarafından uygulanmaları gerekiyor.
Prof. Dr. Yavuz Başterzi,”Uzman hekim olmayanlara asla dolgu ve botoks yaptırmayın!”

Konunun ayrıntılarını Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Başterzi’den aldık. İşte Manşetteyiz’e özel çarpıcı yazı dizisinin birinci bölümü...

En basit estetik işlem olarak gördüğümüz dolgu ve botoksları kimler yapabilir?

Mutlaka dermatolog ya da plastik cerrahlar tarafından yapılmalı. Bir dönem medikal estetik uzmanlığı sertifikası verildi. Bu sertifika süreci kısa sürdü. Bu dönemde medikal estetik uzmanlığı sertifikası alan hekimler de yasal anlamda dolgu, botoks gibi estetik işlemleri uygulayabiliyorlar. Yalnız mutlaka hekim olması gerekiyor. Hekim olmayanların asla yapmaması gerekiyor. 

Basit diyoruz ama gerçekten basit işlemler mi dolgu ve botoks işlemleri?

 

İlk baktığınızda komplike gibi durmuyor. Basit bir iğne işlemi gibi düşünülebilir. Bir estetisyen de bu işlemi yapabilir gibi görünüyor ancak bu işlemler vücut bütünlüğünü bozan işlemler. Bu yüzden bu alanda eğitim almış hekimler tarafından uygulanmaları gerekir.

 

Doku ölümlerine ve körlüğe neden olabilir…

 

Ne gibi komplikasyonlar gelişebilir?

 

Enfeksiyondan tutun da dokulara kan getiren damarların tıkanmasına bağlı olarak dokularda ölümlere kadar, körlüğe hatta hastanın kaybedilmesine kadar gidebilir.

 

Bir botoks mu buna neden oluyor?

 

Hem dolgular hem de botokslar… Botokstaki sorunlar geçici sorunlar. Ciddi sorunlar olmayabilir ama mutsuz eder hastayı. Özellikle hasta diyorum çünkü bunlar birer tedavi yöntemidir. Bunları bir epilasyonla ya da kaş şekillendirme ile bir tutmamak gerekiyor. Bunlar tamamen hekim tarafından uygulanması gereken tedavi protokolleri. 

Dolgularda ise daha ciddi komplikasyonlar olabiliyor. Körlük vakalarından tutun da doku ölümlerine kadar ciddi komplikasyonlar görülebiliyor. Bunlar belki çok nadir görülüyor ama önemli olan görüldüğünde o komplikasyonu yönetebilmek ve tedavisini yapabilmektir. Bunun için de tecrübeli bir hekim olmak gerekir. 

 

Sahte ve kaçak dolgu ve botoks malzemeleri büyük tehdit! 

 

Dolgudan dolayı ciltte deformasyon, çökme gibi şikayetler yaşayanların sayısı da az değil. Ünlüler arasında da gördük. Bu alerjik bir reaskiyon mu yoksa yanlış uygulamadan kaynaklı bir sonuç mu?

 

İkisi de olabilir. Dolguların kalitesi çok önemli. Türkiye’de ruhsat almış veya sertifikalı laboratuvarlarda üretilmiş dolgular olması gerekir. Ülkeye kaçak yollarla giren birtakım düşük kaliteli dolgular var. Bunları kullandığınızda yabancı bir cisim olduğu için reaksiyon gelişebiliyor. Dolayısı ile dolgunun kalitesi oldukça önemli. İkincisi de hastanın buna vereceği cevap. Çok alerjik bünyelerde bu tarz reaksiyonlar gelişebiliyor. Üçüncüsü de uygulama hatalarıdır. Dolguların yoğunluklarına göre çok derine enjeksiyonlar, yüzeyel enjeksiyonlar şeklinde uygulamalar var. Çok yoğun bir dolgu ise ve bunu çok yüzeyel uygularsanız o zaman yüzeyde ele gelen sert kitleler ve nodüller şeklinde uzun süre kalabiliyor. 

 

Alerjik reaksiyonu önceden tespit edebilecek bir işlem var mı?

 

Böyle bir imkan yok. Ancak bu bir tedavi şekli ve hastayı muayenede nasıl sorguluyorsanız aynı şekilde bu işlemlerden önce de sorgulamanız lazım. Kullandığı bir ilaç var mı, hamilelik durumu var mı, daha önce herhangi bir estetik işleme bağlı sıkıntı yaşandı mı, bir yumuşak doku hastalığı var mı gibi. Bu botoks için de geçerli. Bazı antibiyotik grupları var mesela, botoks uygulanacak hastada o antibiyotiğin kullanılmıyor olması gerekir. Bunu sorgulamak için de hekim olmak gerekir. 

 

Kimlerde daha çok alerji riski gelişebiliyor?

 

Mevsimsel alerjisi olanlar, ilaçlara karşı alerjisi olanlar ve yumuşak doku hastalıkları olan Lupus gibi durumlarda dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü bunlar tam deri ve deri altı doku ile alakalı olan hastalıklar. Oraya yabancı bir cisim verdiğinizde ona karşı oluşacak reaksiyon belki sizde çok hafif olur ama bu hasta grubunda hastalığa sebep olan diğer reaksiyonları da tetikler. 

 

Plastik cerrah, dermatolog ve medikal estetik uzmanı sertifikası olan hekimleri tercih edin.

 

Demin çok önemli bir şey söylediniz. “Dolgu malzemesi kaliteli olmak zorunda” dediniz. Biz hasta olarak nasıl anlayacağız bu kaliteli malzemeyi?

 

Temel olarak hekim faktörü önem kazanıyor yine. Bir plastik cerrah, bir dermatolog ya da medikal estetik uzmanlığı sertfikası olan bir hekim olması en önemli faktör. Adresi bellidir ve çeşitli denetimlerden geçerler. Tüm malzemeleri ecza depolarından temin etmek zorundayız. Kaçak bir malzeme gelme şansı yoktur bize. Daha güvenilirdir bundan dolayı. Ancak piyasada kaçak dolgu satanlar oldukça fazla. Bizlere de teklifle geliyorlar neredeyse yarı fiyatına dolgu ve botoks satıyorlar. Bunlar çanta ile dolaşan insanlar ve sattıkları ürünlerin de çoğu kaçak veya sahte ürünler. Bu yüzden de mutlaka bu işlemleri yaptıracakların hekime başvurmaları gerekir. Çünkü ancak bu alanda uzman hekime güvenebilirler. Çünkü bir uzman hekimin bunlara tamah edeceğini ben sanmıyorum. 

 

Kalıcı dolguların kompikasyonlarının daha büyük olduğu doğru mu?

 

Kalıcı dolgular eskiden beri var. Ancak çoğu terkedildi çünkü birtakım sıkıntılar yaşandı. Onun için artık ben de meslektaşlarımızın çoğu da bu dolguları tercih etmiyor. Uzun ömürlü dolgu uygulamasından sonra hasta memnun kalmazsa düzeltme süreci oldukça sıkıntılı oluyor. Bir diğer faktör de bir yan etki söz konusu olursa düzeltmek zor oluyor. 

 

Dolgu malzemesi ile meme ve popo büyütme işlemleri riskli.

 

Dolgu malzemesi ile meme ve popo büyütme işlemlerinde de aynı risk var mı?

 

Daha ciddi yan etkiler söz konusu. Meme ya da popo büyütmek için çok yüksek hacimlerle verilen uygulamalar var. Onlardan tamamen uzaktayız. Çünkü çok sık komplikasyonlar görülüyor ve düzeltilmesi çok zor olduğu gibi düzeltildiğinde de geride çok ciddi hasarlar bırakabiliyor. 

Dolayısı ile daha çok, küçük hacimli dolguları uygulamak daha doğrusu. Biz popo büyütmek ya da meme büyütmek için dolguyu çok tercih etmiyoruz. Çünkü çok yüksek miktarlarda dolgu kullanmak lazım bu bölgelere. Beraberinde ciddi komplikasyonlar gelişebiliyor. 

 

Bu bölgeler için en güvenilir alternatifler neler? 

 

Tabi ki öncelikli olan protez. Çok uzun yıllardır kullanıldığı için tecrübesi çok fazla. O da sıfır komplikasyon değil ama ne gibi komplikasyonlar gelişebileceğini biliyoruz. Baş etme yollarını da biliyoruz. 

Diğer uygulama da yağ enjeksiyonları. Hastanın kendi yağını alarak enjekte ediyoruz o bölgelere. Bunların da artıları ve eksileri var. Çok miktarda yağ veremeyebiliyoruz dolayısı ile protezle elde ettiğimiz büyümeyi elde edemeyebiliyoruz. Popoda da proteze kıyasla komplikasyon ihtimali daha yüksek yağ enjeksiyonlarının. 

Estetikte Altın Yöntemlerle devam edecek...

 

 

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI