Meme kanserine farkındalık için yakılan Pembe Meşaleler görsel şölene dönüştü
Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında geçtiğimiz günlerde Antalya’da gerçekleşen Pembe Meşale etkinliği görsel şölene dönüştü. Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Eda Küçüktülü önderliğinde gerçekleşen etkinlikte, Türk Radyasyon Onkolojisi Yönetim Kurulu “Pembe yolunuzda meşalelerinizi yakıp zafere doğru yürüyebilirsiniz” sloganı ile pembe renkli meşalelerini yaktılar.
Geçtiğimiz 18 Ekim tarihinde açılışı gerçekleşen Antalya Şehir Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği doktorlarından, medikal fizikçisine, radyoterapi teknikerinden sekreterine kadar oldukça donanımlı personeli ve son teknoloji cihazları ile göz dolduruyor. Antalya Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nedim Ongun ve Kliniğin Kurucu Hekimi ve Birim Sorumlusu Doç. Dr. Eda Küçüktülü, “Hastanemize kazandırdığımız bu sistem sayesinde tümörün yerini sadece 2 boyutta ve 3 boyutta tespit etmekle kalmayıp, akciğer gibi sürekli hareket eden organlarda bulunan tümörleri hem içeriden hem de yüzeyel olarak izleyerek 4 boyutlu olarak tedavi edebileceğiz. Bu tedavi yöntemi de şehrimizde bir ilki gerçekleştiriyoruz.” dediler. Hastaların radyoterapi seansları için kliniğe geldiklerinde kendilerini huzurlu hissetmelerini sağlayacak her türlü ortamın sağlandığı kliniği ziyaret eden, ülkemizin onkoloji alanında ileri gelen önemli hocaları tarafından da dile getirirdi. Açılışına Antalya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, Gülhane Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçiçek, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uğur Selek ve tüm Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Yönetim Kurulu’nun katıldığı törenden sonra radyoterapi alanında son gelişmelerin anlatıldığı bilimsel toplantı yapıldı.
“Kuzeyden Güneye tecrübelerimi paylaştık.”
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Eda Küçüktülü açılışta yaptığı konuşmasında, “Radyasyon onkolojisi kliniğinin kurulması meşakkatli bir iş ancak mesleki açıdan insanı çok mutlu eden bir iş. İlk olarak Trabzon Numune Hastanesinin Radyasyon Onkolojisi Kliniğinin kurulmasında görev aldım. Burada hem Doğu Karadeniz hem de Doğu Anadolu’da çok ciddi sayıda hasta baktık, uluslararası büyük gruplarda referans olacak bilimsel çalışmalar yaptık. Daha sonra Antalya’ya geldiğimde Şehir Hastanesi için bu tecrübelerimi kullanmamı istediler. Ben de, kuzeyden güneye bu tecrübelerimizi aktardım ve Antalya Şehir Hastanesi Radyasyon Onkolojisini kurduk. 24 Temmuz’dan itibaren hasta almaya başladık. Bugüne kadar teknolojinin getirdiği yeniliklere 74 hastamızı uluslar arası en son kabul edilen yöntemlerle tedavi ettik.” dedi.
“4 boyutlu iç organ görüntüleme ile Antalya’da tekiz!”
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Burak Tilki uyguladıkları ileri teknoloji özelliklerine sahip tedavi yöntemlerine dair bilgi vererek ilk tecrübelerini paylaştı, “Stereotaktik radyoterapi halk dilinde ‘nokta atışı tedavi’ dediğimiz yöntem olup, kısa sürede çok yüksek doz radyotrerapiyi etkin ve güvenli bir şekilde hastaya uygulamaya yardımcı olur. Yüksek çözünürlüklü görüntü ile tümörü tarif edebiliyor ve nokta atışlı tedavi seçeneği sunuyor. Diğer bir yöntem de Yüzey Takip Sistemi; burada da hastaların solunum hareketini hastaların yüzeyini takip ederek anlık olarak görüntüleyen ve takip eden bir sistemden bahsediyoruz. Özellikle nefesin devreye girdiği meme kanseri, akciğer kanseri, üst karın bölgesi kanserlerinde organları korumada çok etkili bir yöntem. 4 boyutlu iç organ görüntüleme cihazı Antalya ve civar iller de dahil olmak üzere sadece bizim hastanemizde mevcut. Bu yöntemle tümörün hiçbir şekilde kaçamamasını sağlayarak hastanın tedavi edilmesi mümkün olabiliyor. 6 boyutlu rotasyonel masa kullandığımız bir diğer teknolojik yöntemle de hastayı her gün ilk günkü yatış pozisyonuna getirip, doğru pozisyonlama ve doğru bölgeye tedaviyi sağlamış oluyoruz. Çok kısa süre önce kurulmuş bir merkeziz ve hızla tedavilerimize devam ediyoruz. Bölümümüz hastanemize, şehrimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum, hastalarımıza şifa olması dileği ile… “ şeklinde konuştu.
“Harika bir bölüm meydana geldi.”
Türk Radyasyon Onkolojisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uğur Selek, “ Her yeni açılan Radyasyon Onkolojisi Bölümü bizler ve hastalarımız için yeni bir pencere. Eda hocamızın hem kurumu hem de hastası için ne kadar büyük bir çaba içinde çalıştığının en yakın şahidiyiz. Burada da başından itibaren bizleri de içine dahil ettiği fikir alışverişi ile giden ama özellikle idarenin de bu emeğe destek verdiği bir sürecin sonunda gerçekten harika bir bölüm meydana geldi. Hekim olarak bilgi ve tecrübe ile donanımlı olmak bizim vazifemiz. Tedavileri cihazlar yapmıyor ekip yapıyor ,ekibi ne kadar iyi donatırsanız hastasına ulaşan eli o kadar güçlü kılmış oluyorsunuz. Bundan dolayı ben hem Eda Hocalara hem de bunu sağlayan idari ekibe çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye şu anda dünya standartlarında değil, dünya standartlarının çok ötesinde sağlık hizmeti sunmaktadır.”
Antalya Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nedim Ongun, “Sadece Antalya’nın değil Batı Akdeniz Bölgesinin en yeni, en donanımlı ve yakın gelecekte de Türkiye’nin en iyi hastanelerinden biri olacak Antalya Şehir Hastanesinde sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Antalya Şehir Hastanemiz Aralık 2023’te faaliyete başladı. Bütün Antalya körfezine nazır, Türkiye’nin belki de en iyi manzarasına sahip hastanelerden birisi. Sadece dışı ile değil, devletimizin, hükümetimizin, bakanlığımızın sağladığı imkanlarla bugün için son teknoloji ile donatılmış; gerek ekibi, gerekse akademik personeli, çalışmaları ve teknolojik imkanları ile Antalya’nın ve bölgenin en iyi donanımlı hastanesi… Antalya Şehir hastanesi 10 aylık süreçte 1 milyonu aşkın hastaya ayakta sağlık hizmeti sundu, 40 bine yakın hastamız yatarak tedavi oldu, yine 15 bin civarında A Grubu – B Grubu dediğimiz özellikli ameliyatlar olmak üzere 30 bini aşkın ameliyat gerçekleştirildi. Biz hem akademik personelimizle hem de diğer çalışma arkadaşlarımızla ortaya iyi bir sağlık hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Çünkü şunu biliyoruz ki, Türkiye şu anda dünya standartlarında değil, dünya standartlarının çok ötesinde sağlık hizmeti sunmaktadır. Herkes bunu objektif bir şekilde söyleyebilir. Radyasyon Onkolojisi Kliniği de bizim için çok önemlidir ve özellikli yalnız burada yapılan işlemlerle de gurur kaynağımızdır.
“ dedi.
“Meme kanseri farkındalık ayında biz kanseri tedavi etmek istemiyoruz. Kanseri önlemek istiyoruz.”
Gülhane Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçiçek, “Bu toprakların bir çocuğu, bir yörük evladı olarak burada bulunmak beni çok mutlu ediyor. Yapılan yatırımları daha ileriye götürmeye başladığınızı görmek, hele hele bugün belki de teknolojinin en üst noktası olan radyasyon onkolojisi kliniğinin geldiği noktayı, değerli hocalarımla beraber görmek beni daha da mutlu etti. Burada bulunmamın bir diğer önemli nedeni de akademik kimliğim. Akademik kimliğimin yanında en önemli kimliğim de cerrah olmam. Ben kanser cerrahıyım. 28 yıldır kanser dışında hiçbir şeyle ilgilenmiyorum ve gerçekten burada radyasyon onkolojisi ekibi en önemli bileşenlerimizden bir tanesi. Çünkü kanser bir ekip işidir, tek başına cerrah, medikal onkolog ya da radyasyon onkoloğu hiçbir şey yapamaz. Patoloğu vardır, radyoloğu vardır, medikal onkoloğu vardır, radyasyon onkoloğu vardır, genetikçisi vardır ve tabii ki tıbbi hizmete destek veren değerli çalışanlar vardır. Bu bir ekip işi, ekip olarak çalışıyoruz. Ameliyathanede çalışandan temizlik ve güvenliğe kadar herkesin bu ekibin bir parçası olduğuna inanarak yıllardır çalışıyorum. Ayrıca Yönetim Kurulu Üyesi olarak Türkiye Meme Hastalıkları Federasyonu adına da buradayım. Bu ay da meme kanseri farkındalık ayı olduğu için buradayız. Kanser dediğimiz şey hayatımızın bir parçası ve neredeyse 1.7 milyon yıl önce Güney Afrika’da kanser hücresi bize gösterilmiş. Günümüzde geldiğimiz noktada biz kanseri çok iyi tedavi ediyoruz. Meme kanseri farkındalık ayında biz kanseri tedavi etmek istemiyoruz. Kanseri önlemek istiyoruz. Erken tanı koymak istiyoruz. Sonra da çok iyi tedavi etmek istiyoruz. Onunla ilgili de hiçbir sıkıntımız yok en iyi örneğini de şehir hastanemizde görüyoruz. Radyasyon Onkolojisi Kliniğinde de bunu çok rahat başardıklarını biliyorum, bu nedenle akademik olarak sonsuza kadar desteğimizi de sağlayacağımızı söylüyorum. “dedi.
“Antalya’da çok hızlı bir şekilde eşi benzeri görülmemiş bir şehir hastanesinin hayata geçiriliş hikayesi var.”
Antalya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, “Devletimizin imkanları milletin ihtiyaçları içindir. Son 20 yılda hakikaten devletin imkanlarını milletin ihtiyaçları için maksimize eden bir yönetim tarzı ile karşı karşıyayız. Eleştiriler her zaman var, ama bir şeyle uğraşmazsanız bunun eleştirisi olmaz. 2000 yılının başından itibaren eşi benzeri görülmemiş iyileştirmeler oldu sağlık hizmetinde. Bunu şehir hastaneleri ile de görüyoruz. Antalya’da çok hızlı bir şekilde son 4-5 ayda eşi benzeri görülmemiş bir şehir hastanesinin hayata geçiriliş hikayesi var. Bu nedenle özellikle teşekkürü hak edenlere teşekkür etmemiz lazım. Sayın Nedim Ongun’a ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu uğurda katkı veren diğer bileşenlere de çok teşekkür ediyorum. Radyasyon Onkolojisi bu işin spesifik ayaklarından bir tanesi ve önemli bir ayak. Hastanecilik hizmetlerini düşündüğünüzde en önemli bileşenlerinden biri mekan ve mekan çok güzel. İkincisi akademik personel ve Eda Küçüktülü hocam Trabzon’da kurdu sonra da burada kurdu. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bir değeri de enformasyon yani yaptığımızı anlatacağız ve herkes anlayacak. Burada bir Radyasyon Onkolojisi Bölümü kuruldu, başında çok güzel hocalar var, çok iyi cihaz var ve hastaların tedavisi için kullanılıyor. Bunu sadece buradaki insanlar değil yurt dışındaki insanlar da bilecek.” dedi.
Açılış Meme Kanseri Farkındalık Ayında yapıldığı için Antalya Şehir Hastanesi fuaye alanında farkındalık görselleri kullanıldı. Toplantı için gelen Türk Radyasyon Onkolojisi Yönetim Kurulu “Pembe yolunuzda meşalelerinizi yakıp zafere doğru yürüyebilirsiniz” sloganı ile pembe renkli meşalelerini yaktılar. Pembe meşale etkinliğinde konuşan Doç. Dr. Eda Küçüktülü, “Pembenin kadınlar için bambaşka bir anlamı olduğunu biliyoruz ve erken tanı ile meme kanserinin korkulacak bir hastalık olmadığını da biliyoruz” derken, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uğur Selek ise, “Kadınlar kem kendilerine hem çevrelerindeki bütün kadınlara karşı sorumlu olmakla mükellefler, o yüzden hem çevrelerine dikkat etsinler hem de taramalarını ihmal etmesinler,” mesajlarını verdiler.